klik sini

Monday, November 29, 2010

DOA

Doa mengelak dari menjadi pelupa

اللَّهُمَّ زِدْنَا وَلَا تَنْقُصْنَا، وَأَكْرِمْنَا وَلا تُهِنَّا، وَأَعْطِنَا وَلَا تَحْرِمْنَا، وَآثِرْنَا وَلا تُؤْثِرْ عَلَيْنَا، وَأَرْضِنَا

Maksudnya: “Ya Allah, tambahkanlah buat kami jangan Engkau kurangkan, muliakanlah kami jangan dihina, berilah buat kami jangan ditahannya, dan pilihlah kami jangan Engkau biarkan, dan redhailah kami dan redhailah pula semua usaha kami.” (Riwayat Ahmad no. 224)

Amalan: Menurut al-Tirmizi, al-Nasa’i dan al-Hakim, doa ini dibaca oleh Nabi s.a.w. sebaik sahaja selesai menerima wahyu. Oleh sebab itu, kita digalakkan membaca doa ini semasa memperoleh ilmu agar dikurniakan keberkatan apa yang dipelajari menyebabkan semuanya itu terus tersemat dalam minda dan dijauhi penyakit lupa.



p/s:untuk kawan2 yg tgh exam elok amalkan doa ni

Sunday, November 28, 2010

ku hanya ingin kau tahu-republic

tension2 study layan jiwang jap..hehehe


video



Ku telah miliki
Rasa indahnya perihku
Rasa hancurnya harapku
Kau lepas cintaku

Rasakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

Ow wooo wo wo wooo

Walaupun semua hanya ada dalam mimpiku
Hanya ada dalam anganku
Melewati hidup

Rasakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

Ow wooo wo wo wooo



si dia suka lagu ni...('',)

S M S

dalam kesuntukan masa untuk study bagi melangsaikan baki 2 lagi paper aku masih sempat menulis blog..hahaha..actually ni rest time jap..td da study untuk paper esok..esok aku ada paper SMS..ala esok exam kena tulis sms je..hehehe..xdeela la esk aku ada exam Ship Maintenane System..subjek ni agak susah sbb kena bnyk menghafal dan juga kita kena faham..biasanya kita kena faham dl la kn br boleh hafal kn..so td aku telah join conference bersama Huzaifah & Hafiz Nasarudin..diorang telah terangkn kt aku psl apa yang msk exam esok..so aku dpt la jgk ilmu dr budak pandai..credit to Jepah & Hafiz..pasni aku kena revise blk sket2 untuk exam esok je la..semaoga aku dpt menjawab exam esok dgn mudah..amin~



  jepah yang sudah keletihan


hafiz masih bersemangat



p/s:gambar diambil menggunakan N97

Saturday, November 27, 2010

LENS HOOD

hobi aku snap gamba..aku nk kongsi sket la psl len hood..aku sbnrnya x pnh pkai lagi lens hood ni..kalo tgk dr mata kasar lens hood kt lens menampakkan kamera tu gempak..bnyak fotografer yg memperdebatkan lens hood . ada yang mengatakan lens hood itu wajib dimiliki, ada juga yg cakap lens hood itu tidak penting . 




kelebihan lens hood ialah dapat mencegah cahaya agar tidak mengenai elemen lens bahgian depan secara langsung . lens hood juga dapat mengurangkan contrast . Biasanya, gambar yang diambil menggunakan lens hood akan lebih cantik warnanya dan memiliki saturation yang lebih dalam . manfaat lain dari lens hood juga dapat mengelakkan lens rosak..



kelebihan lens hood :

. dapat menahan cahaya agar tidak terjadi flaring
. sebagai pelindung lens
. mengurangkan vignetting


kekurangan lens hood : 

. susah untuk memasang/membuka penutup lens, filter
. jika terkena benda keras, thread lens hood akan rosak
.  lens hood sangat berguna ketika matahari datang dari tepi




                            pelbagai jenis lens hood


M E S T I D A P A T

semua aksesori ini adalah impian aku..hehe..aku sebenarnya beginner dalam photography & br berjinak-jinak je..sebelum ni tngkap pakai kamera kompak ngan henfon je..pas2 edit sket2 pakai picasa & photoscape je...skrg aku telah berjaya memiliki DSLR sendiri..yeah!!kepada sifu sila beri tunjuk ajar..
battery grip
lens filter


lens hood


nissin Di622




semua ni bakal aku tambah kt "pistol" aku...

Tuesday, November 16, 2010

eidul adha

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA


SELAMAT MENJALANI IBADAH KORBAN


BAGI YANG BELUM HABIS EXAM JANGAN LUPA STUDY





IKHLAS DARIPADA :

AZHARHAN REDZUAN

Monday, November 15, 2010

T U B I K


style x?

aku ni bkn la mahir psl bahasa kelantan ni tp aku ramai membe dak kelantan..tubik ni maknanya keluar..selalunya bendaalah ni tulisannya melayu ataupn english tp yg ni pelik plak dia tulis tubik..sepasang couple kt dlm gambar 2 xde motif pn..


Wednesday, November 10, 2010

FRUST!!!!!!

aku sgt frust jwb exam strategic studies td..aku mmg x study subjek ni sbb bc apa pn x faham..ada la classmate aku keluarkn soalan spot final tahun lepas..aku amek photosthat je..bese la org wat spot mne tau ada msk kn..LAST2 mmg btol msk 95% drpda final tahun lepas..kertas yg aku photostat ni aku x sempat bc..ntah kemana ntah kertas ni..aku sempat study bpe soalan je..td nsb bek dpt usha jwpan sebelah sket..ms jwb exam aku pelik apsal la diorang jwb kejap sgt,,soalan ada 70..masa 3 jam..ada yang jwb setengah jam je..x smpai setengah jam pn ada..aku dah gelisah dah sebab ms dah sejam berlalu tp aku bnyk x jwb lagi..dewan exam org makin sket..nk xnak aku jwb jela dengan tawakal...ble blk aku check blk soalan final lepas mmg SEBIJIK...ohh..DAMN..aku pn xleh wat pe..tp aku sgt2 FRUST!!!

Saturday, November 6, 2010

seoul garden

hari ni aku & classmate g makan2 kt seoul garden..tempat ni restoran steamboat tp steamboat dia x bape best..yang bestnya ada ayam & daging yang boleh dimsak sendiri..yum2..mmg sedap..aku mkn smpai buncit perut(sebelum ni slim)..ni 2nd time mkn kat situ..dl 1st ngan classmate gak tp lagi ramai..hari ni g 11 org je..dl g nk meraikan pas abes final..ni plak nk meraikan kedatangan final..(padahal cuak gle kot nk final sbb x study pe lagi)..memang mampos la result sem ni..harap2 dapat buat yang terBAEK!!!

                                                                    
                                                          mula memasak


                                                                
                                                     semua tengah khusyuk..

                                                                  
                                                        perut dah penuh

                                                                        
                                                             yum2