klik sini

Friday, December 17, 2010

ceramah


sape knl mamat ni?tgk muka cina msti la dia bangsa cina..nm dia LIM JOOI SOON..panggilan dia ialah brother lim....tengahari td dia dtg bagi ceramah kt upnm sempena sambutan maal hijarah peringkat universiti...cermah dia best tp aku telah terlena skejap xtau pasaipa tp aku bgn blk dan dgr apa yg diceritakan...ceramah dia bertajuk "kepentingan perbandingan agama".yang menarik pasal dia ni dia mempunyai cara tersendiri tentang diri dia sendiri dan cara dia berdakwah....walaupn dia beragama islam tp dia x tukar nama kerana hujah dia org islam x bermakna mempunyai nama arab..nama islam ialah nama yang membwa mksud yang baik..*dalam hati aku berkata betul jgk & bersetuju dgn dia...nama cina dia bermaksud menuju kejayaan..yang aku menarik dgn ialah cara dia berdakwah...1st sekali kita cari persamaan yang ada antara agama kita dgn agama lain melalui kitab...contohnya al-quran dgn bible...2nd ialah konsep NO DEMAND NO SUPPLY..maksudnya kita x boleh paksa org bukan islam msk islam...caranya ialah bila seseoarang yang bukan beragama islam bertanya tentang islam barulah kita bercerita sedikit demi sedikit...cara dia mmg boleh berkesan aku rasa & sokongan haruslah diberikan...

p/s:sekadar ingin berkongsi..

'areteacar 1st contest, keluarga bahagia!'.

"kenapa saya sayang keluarga saya?
sebab family sy besttttt...
saya sayang ayah saya mak saya adik beradik saya & anak buah saya..."



thanks to areteacer sbb buat contest ni..nk try la gak mn tau ada luck ke..hehe
ni gamba family aku..


ni gambar candid yg ditangkap time raya tahun ni..aku yang berbaju silver tuh*nmpak bergaya..hehehe...ms pagi raya ni kakak aku yang tunjuk peace 2 tgh tunggu nk beranak je..kandungan dah cukup bulan & tggu ms nak keluar je..org srh raya kt hospital xnak...tp check2 kt hospital baby blom kuar lagi...taun dpn gamba ni akan bertambah ahli la...



Thursday, December 9, 2010

FEEL FREE TO FLY CONTEST : BARANGAN BODY SHOP UNTUK DIMENANGI






1 x 1st Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM100.00

1 x 2nd Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM 60.00

1 x 3rd Prize : Barangan THE BODY SHOP bernilai RM 40.00
TARIKH TUTUP : 31.12.10
kalo berminat sila ke SINI


gamba lompat2 aku ;
LOMPATAN TERUNA KERIANGAN




Gambar ni disnap ms trip ke melaka..masa ni suma tengah ngantuk pas2 bernti kt R&R..tgkap gamba lompat2 hilangkan mengantuk..oh yeah!
aku tag:




Sunday, December 5, 2010

selamat tahun baru hijrah



ﺍﺴﻼﻢﻋﻟﭕﮑﻢ


ustaz ali : amir tahun tahun ke berapa hijrah?
amir      : emm...1430 kot...

ustaz ali :aida kamu pulak
aida      : tahun ni kita akan menyambut tahun 1432 hijrah ustaz..
ustaz ali: bagus kamu tahu..


kebiasannya kita golongan muda akan lupa bila hendak menyambut 1 muharam..bila tanya 1 januari tahu je..begitulah pemikiran kita telah dikuasai oleh pemikiran barat..aku di sini hanya ingin berkongsi kerana aku jugak tidak lepas daripada lupa tarikh kalendar islam ni...jadi marilah kita membaca doa awal tahun & akhir tahun untuk mendoakan kesejahteraan kita di dunia & akhirat..

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah.
sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata
“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan
aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”


Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata
“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.




click gambar untuk besar



p/s:selamat menyambut awal muharram...jgn lupa ptg ni lepas asar & selepas maghrib

kartun faveret

"Change your profile picture to a cartoon character from your childhood and invite your friends to do the same. Until Monday (Dec 6) there should be no human faces on facebook, but an invasion of memories. This is a campaign to stop violence against children."
 
benda alah ni aku jmpa kt fb..aku dok heran la pasaipa kwn2 kt fb tuka profile pic gamba kartun..rupa2 rupanya baru aku tau..ni adalah untuk menyokong kekerasan terhadap kanak2..kalo anda pernah tengok video seorang pembantu rumah memandikan anak majikannya sperti memandikan binatang..dia menggosok@menonyoh badan budak tersebut dengan kaki..pas2 dia bg budak 2 minum air yang digunakan untuk memandikan budak 2..kesian tengok budak 2 tehuyung-hayang..budak2 kan mn nk tau..tapi series PEREMPUAN TU MEMANG KEJAM...aku rasa la orang mandikan kucing yang diorang jaga lagi elok..jadi bagi menyokong kempen ni jom lah kita tukar profile pic kita kepada kartun kegemaran kita masa kecik2 dl..ini hanya sekadar untuk menggamit memori kita masa kecik2 dl..aku dah wat korang bila lagi..tempoh kempen ni tamat pada esok hari 6 dec 2010..*aku dah tuka gamba tom & jerry..sebenarnya banyak lagi minat tp profile pic leh bubuh satu gamba je kn?:)
 


 
 

Saturday, December 4, 2010

BANJAR

aku berketurunan banjar..tapi ckp bahasa banjar 2 sket2 boleh la..*punya tarok!!..td tgk2 kt wall pas2 kuar post dari shuib sepah..spe nk x knl shuib sepah..raja lawak 3..aku pn br tau yang dia ni org banjar sebab dia comment ngan membe dia guna bahasa banjar..aku suka tgk cite2 sepah ni..lawak dgn sound effect dia..mmg lyn beb..aku teringin la nk tengok sepah versi banjar..



p/s:kulaan giring ngapanya takurihing

Friday, December 3, 2010

what did you thing about me ?

what did you thing about me ?

Answer here

SUNSET

salam semua..ni adalah second test aku tangkap sunset..ptg td pas blk TTS aku cpt2 mndi & solat pas2 aku terus grap pistol aku dan naik tingkat 12 Blok Perwira..2-3 ari lepas asyik hujan je so hajat aku nk tangkap sunset x dpt..arini peluang 2 dpt jgk..hehe..1st try wat x menjadi..pas2 tgk otai2 pnye blog cmne diorg tangkap sunset ni, tnya abg ipar aku*Rangga Chenta Rayyan..pakai iso bpe,aparture,ngan shutter speed..kt sini aku gunakan aparture 8-16..shutter 25-250... ISO 200-400..


1/250 f8

1/250 f8

1/250 f8

1/250 f8

1/250 f8

1/250 f8

1/25 f16

1/25 f16
p/s:gambar ini original dari kamera..tiada edit..siapa yg melawat blog aku sila beri komen hasil kerja aku..tq

Wednesday, December 1, 2010

WELCOME DECEMBER

Rase mcm dah lme x tulis blog..semalam nk tulis tp mls...besa la br habes exam..aku nk qada tido puas2 dl...sekarang otak pn dah free hati pn dah tenang..so pasni aku kena la menghadapi LKU..tp xpe segala bebanan kt otak dah abes..ini adalah rentetan hari lepas *(hari exam stop tulis blog)


29 NOV 2010
2nd last paper aku..paper Ship Maintenance System..bebekalkan hint2 yang telah diberi dan apa yang aku telah study aku dpt jwb dgn senyum..tp xtau la  result dia nnti..dpt B+ pn jd...

30 NOV 2010
last paper aku..rse mls pn ada sbb last kn..ingt nk wat cincai2 je..tp nsb bek dpt jwb suma..paper ni pn ada hint tp aku ada buat silly mistake..biasalah manusia kn tp ALHAMDULILLAH...syukur kepada ALLAH

1 DIS 2010
aku xda paper..pas baris nek blk tgk cita chuck 2-3 episod pas2 layan tido sampai pkl 12.30 tghari..kwn aku kejut pg mkn..pas2 g la siap2 trn mkn..blk 2 sambung lagi cite CHUCK...skrg ni aku br tg season 3..jenuh aku nk menghabiskan cita ni..suma ada 4 season..mlm ni sambung lagi cite CHUCK...


cite sgt2 best..korang mesti tgk..credit to mat top sbb download cite ni..pasni download next episod ye brah!..nnti aku nk cite Vampire Diaries plak..


Monday, November 29, 2010

DOA

Doa mengelak dari menjadi pelupa

اللَّهُمَّ زِدْنَا وَلَا تَنْقُصْنَا، وَأَكْرِمْنَا وَلا تُهِنَّا، وَأَعْطِنَا وَلَا تَحْرِمْنَا، وَآثِرْنَا وَلا تُؤْثِرْ عَلَيْنَا، وَأَرْضِنَا

Maksudnya: “Ya Allah, tambahkanlah buat kami jangan Engkau kurangkan, muliakanlah kami jangan dihina, berilah buat kami jangan ditahannya, dan pilihlah kami jangan Engkau biarkan, dan redhailah kami dan redhailah pula semua usaha kami.” (Riwayat Ahmad no. 224)

Amalan: Menurut al-Tirmizi, al-Nasa’i dan al-Hakim, doa ini dibaca oleh Nabi s.a.w. sebaik sahaja selesai menerima wahyu. Oleh sebab itu, kita digalakkan membaca doa ini semasa memperoleh ilmu agar dikurniakan keberkatan apa yang dipelajari menyebabkan semuanya itu terus tersemat dalam minda dan dijauhi penyakit lupa.



p/s:untuk kawan2 yg tgh exam elok amalkan doa ni

Sunday, November 28, 2010

ku hanya ingin kau tahu-republic

tension2 study layan jiwang jap..hehehe


video



Ku telah miliki
Rasa indahnya perihku
Rasa hancurnya harapku
Kau lepas cintaku

Rasakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

Ow wooo wo wo wooo

Walaupun semua hanya ada dalam mimpiku
Hanya ada dalam anganku
Melewati hidup

Rasakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

Ow wooo wo wo wooo



si dia suka lagu ni...('',)

S M S

dalam kesuntukan masa untuk study bagi melangsaikan baki 2 lagi paper aku masih sempat menulis blog..hahaha..actually ni rest time jap..td da study untuk paper esok..esok aku ada paper SMS..ala esok exam kena tulis sms je..hehehe..xdeela la esk aku ada exam Ship Maintenane System..subjek ni agak susah sbb kena bnyk menghafal dan juga kita kena faham..biasanya kita kena faham dl la kn br boleh hafal kn..so td aku telah join conference bersama Huzaifah & Hafiz Nasarudin..diorang telah terangkn kt aku psl apa yang msk exam esok..so aku dpt la jgk ilmu dr budak pandai..credit to Jepah & Hafiz..pasni aku kena revise blk sket2 untuk exam esok je la..semaoga aku dpt menjawab exam esok dgn mudah..amin~



  jepah yang sudah keletihan


hafiz masih bersemangat



p/s:gambar diambil menggunakan N97

Saturday, November 27, 2010

LENS HOOD

hobi aku snap gamba..aku nk kongsi sket la psl len hood..aku sbnrnya x pnh pkai lagi lens hood ni..kalo tgk dr mata kasar lens hood kt lens menampakkan kamera tu gempak..bnyak fotografer yg memperdebatkan lens hood . ada yang mengatakan lens hood itu wajib dimiliki, ada juga yg cakap lens hood itu tidak penting . 




kelebihan lens hood ialah dapat mencegah cahaya agar tidak mengenai elemen lens bahgian depan secara langsung . lens hood juga dapat mengurangkan contrast . Biasanya, gambar yang diambil menggunakan lens hood akan lebih cantik warnanya dan memiliki saturation yang lebih dalam . manfaat lain dari lens hood juga dapat mengelakkan lens rosak..



kelebihan lens hood :

. dapat menahan cahaya agar tidak terjadi flaring
. sebagai pelindung lens
. mengurangkan vignetting


kekurangan lens hood : 

. susah untuk memasang/membuka penutup lens, filter
. jika terkena benda keras, thread lens hood akan rosak
.  lens hood sangat berguna ketika matahari datang dari tepi




                            pelbagai jenis lens hood


M E S T I D A P A T

semua aksesori ini adalah impian aku..hehe..aku sebenarnya beginner dalam photography & br berjinak-jinak je..sebelum ni tngkap pakai kamera kompak ngan henfon je..pas2 edit sket2 pakai picasa & photoscape je...skrg aku telah berjaya memiliki DSLR sendiri..yeah!!kepada sifu sila beri tunjuk ajar..
battery grip
lens filter


lens hood


nissin Di622




semua ni bakal aku tambah kt "pistol" aku...

Tuesday, November 16, 2010

eidul adha

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA


SELAMAT MENJALANI IBADAH KORBAN


BAGI YANG BELUM HABIS EXAM JANGAN LUPA STUDY





IKHLAS DARIPADA :

AZHARHAN REDZUAN

Monday, November 15, 2010

T U B I K


style x?

aku ni bkn la mahir psl bahasa kelantan ni tp aku ramai membe dak kelantan..tubik ni maknanya keluar..selalunya bendaalah ni tulisannya melayu ataupn english tp yg ni pelik plak dia tulis tubik..sepasang couple kt dlm gambar 2 xde motif pn..


Wednesday, November 10, 2010

FRUST!!!!!!

aku sgt frust jwb exam strategic studies td..aku mmg x study subjek ni sbb bc apa pn x faham..ada la classmate aku keluarkn soalan spot final tahun lepas..aku amek photosthat je..bese la org wat spot mne tau ada msk kn..LAST2 mmg btol msk 95% drpda final tahun lepas..kertas yg aku photostat ni aku x sempat bc..ntah kemana ntah kertas ni..aku sempat study bpe soalan je..td nsb bek dpt usha jwpan sebelah sket..ms jwb exam aku pelik apsal la diorang jwb kejap sgt,,soalan ada 70..masa 3 jam..ada yang jwb setengah jam je..x smpai setengah jam pn ada..aku dah gelisah dah sebab ms dah sejam berlalu tp aku bnyk x jwb lagi..dewan exam org makin sket..nk xnak aku jwb jela dengan tawakal...ble blk aku check blk soalan final lepas mmg SEBIJIK...ohh..DAMN..aku pn xleh wat pe..tp aku sgt2 FRUST!!!

Saturday, November 6, 2010

seoul garden

hari ni aku & classmate g makan2 kt seoul garden..tempat ni restoran steamboat tp steamboat dia x bape best..yang bestnya ada ayam & daging yang boleh dimsak sendiri..yum2..mmg sedap..aku mkn smpai buncit perut(sebelum ni slim)..ni 2nd time mkn kat situ..dl 1st ngan classmate gak tp lagi ramai..hari ni g 11 org je..dl g nk meraikan pas abes final..ni plak nk meraikan kedatangan final..(padahal cuak gle kot nk final sbb x study pe lagi)..memang mampos la result sem ni..harap2 dapat buat yang terBAEK!!!

                                                                    
                                                          mula memasak


                                                                
                                                     semua tengah khusyuk..

                                                                  
                                                        perut dah penuh

                                                                        
                                                             yum2

Saturday, October 30, 2010

pemandu teksi

dalam hidup ni semua orang keje untuk cari makan..x kisah keje apa pn jari 2 janji duit yang kita cari tu halal untuk kita dan jika kita sudah berkeluarga untuk keluarga kita lah..itu hanya intro saja..hehehe..di jadikan cerita petang tadi aku bersama 2 orang membe nk keluar pegi pasar malam kt sungai besi..kami keluar petang lebih kurang pukul 6.30..sekarang nk kuar x boleh pakai kereta sapu dah..jadi jenuh la cari no teksi nk kuar...akhirnya dapat no tp call plak x dpt...tggu punya tunggu datang satu teksi anta orang masuk..kebetulan masa 2 ada seorang YO tahun lepas aku rasa nek skali..aku ingat dia tggu kawan ke rupa2 rupanya dia pn tggu teksi..aku pn pelik pegawai pn xde keta ke..nek teksi jgk tapi aku x kesah sbb dapat nek teksi FREE..hehehe..smpai2 pasar malam aku ngan membe terus memborong makanan..dah lme x pegi pasar malam..balik 2 plk kami balik naik teksi lagi..cerita ni terjadi kt teksi ni la..dalam perjalanan 2 kami sembang2 la ngan pak cik 2..dia kata dia pn nk blk dah tp kami tahan dia terpaksa la dia berhenti tp xpe la rezeki dia sbb bkn jauh pn dia nk anta..pekan sg besi msk kem sg besi je..tp dia kata leceh sbb kena tinggal ic la apa la...kami pn terus la sembang2 ngan dia..pastu dia cite plak dia penah msk RMC tp seminggu je pastu dia lari..masa tu tahun 1970..aku pn x lahir lagi..cita2 lagi pas2 dia ckp dia selalu g oversea..kami pn mengiakn jela..membe aku plak tnya dia keje apa sblm ni..dengan nada yang biasa dia ckp..pak cik ada master degree dlm bidang pertanian...terkedu jgk la aku dgr..sblm ni 9 tahun dia ni dok kt oversea buat kajian psl pertanian..merata dia ddk kt thailand , vietnam & mcm2 lagi..tp melihat gaya pak cik ni mmg educated jgk..dia ceita la dia ada buat 1 projek kt kg membe aku..kwn aku plak bangga jumpe org kampung..xpe la sapa pn bangga kn..pastu kami smpai la kt u..pas byr tambang kami pn blk la..sblm ttp pintu teksi 2 pak cik ada la pesan..dik belajar rajin2 ye...kami pn ckp baik pak cik..

mengikut pengalaman aku naik teksi dan bersembang ngan pemandu la kn kebanyakan pemandu teksi pencen askar ngan sektor kerajaan la..tp yang aku bangga ngan pak cik ni walaupn ada master sanggup memandu teksi..dlm fikiran aku dia ni saje2 je kot..xkan duit pencen dia x cukup kot..mgkin dia ni jenis yang x reti ddk diam..jadi dia pn wat la keje ni..dia pn br 5 bln bwk teksi ni..dia cerita keje dia dari pagi blk rumah tengahari rehat jap pas2 smbg..plk 8 mlm blk la..keje la rileks jela xde nk push dpt bape sehari..jadi kita x boleh a memandang rendah pemandu teksi teksi kt M'sia ni..

p/s:kalo pak cik 2 kencing aku aku kencing korang la mksdnya

Thursday, October 28, 2010

blog 2nd

blog 1st x menjadi dan ntah apa2 aku pn xtau..sebnarnya idea pn x bnyk nk menulis blog ni..aku pn sibuk skrg ni nk final exam..kepada rakan2 good luck for final exam..